Sık Sorulan Sorular

Soru 1: Öğrenci affıyla yeniden kayıt yaptıran öğrencilerin öğrenim süresi nedir?

Öğrenci affından yararlanarak yeniden kayıt yaptıran öğrenciler, yeni kayıt yaptırmış olarak değerlendirilir. İlgili öğrencilerin, her dönem kayıt yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın öğrenim süreleri aşağıda belirtildiği gibidir;

* Tezli yüksek lisans programı süresi: 4 yarıyıl, en fazla 6 yarıyıl.

* Doktora programı süresi: 8 yarıyıl, en fazla 12 yarıyıl.

Soru 2: Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programlarına geçiş yapılabilir mi? Geçiş süreci nasıl işler?

Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (2024) Madde 13’e göre asgari başvuru koşullarını sağlayan ve genel not ortalaması 100 üzerinden en az 85 veya 4.00 üzerinden en az 3.50 olan, tezsiz yüksek lisans programında ders dönemini başarıyla tamamlayıp mezun olan öğrenciler, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler.

Bu kapsamdaki öğrencilerin, tezsiz yüksek lisans programından mezun olduktan sonra, tezli yüksek lisans programına geçiş yapmak için [UNİKA-FRM-0095] formunu doldurarak anabilim dalına başvurmaları gerekmektedir.

Başvurusu değerlendirilen öğrencinin, anabilim/anasanat dalı kurulunun olumlu görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu'nun kararı ile tezli yüksek lisans programına geçişi tamamlanır. Süreç sonunda, tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler, anabilim/anasanat dalı kurulunun teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu'nun kararı ile tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.

Soru 3: Tez savunma sınavına girmek için hangi prosedürler uygulanmalı?

Tez savunma sınavına girmek isteyen öğrencilerimiz Enstitünün yazım kurallarına uygun olarak hazırladıkları tezlerini danışmanlarına sunarlar. Danışmanlarının onayı ile ilgili Tez Sınavı Jüri Öneri Formu’nu (Yüksek Lisans öğrencileri için UNİKA-FRM-0081, Doktora öğrencileri için UNİKA-FRM-0076) Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine uygun şekilde doldurarak sınav tarihinden en geç 15 gün önce anabilim/anasanat dalı başkanlığına teslim ederler. Tez danışmanı ve Anabilim/Anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu’nun onayı ile tez jürisi atanır.

Soru 4: Başarısız olunan dersler silinebilir mi?

Başarısız olunan dersler öğrencinin sisteminden silinemez. Öğrenciler, takip eden dönemde başarısız oldukları dersi tekrar alabilir ya da ilgili derslerin yerine ders saydırma işlemi yaparak başka bir ders alabilir.

Soru 5: Lisansüstü eğitiminde kaçıncı dönemde olunduğu ve ilişik kesilmeden önce kalan dönem sayısı nereden öğrenilebilir?

Öğrenciler, kullanıcı adı ve şifreleri ile Öğrenci Bilgi Sistemi’ne (OBS) giriş yaparak hangi dönemde oldukları bilgisine ulaşabilirler. Öğrencilerin, her dönem kayıt yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın azami öğrenim süreleri yüksek lisans öğrencileri için 6 yarıyıl, doktora öğrencileri için 12 yarıyıldır, kalan dönem sayısı buradan hesaplanabilir.

Soru 6: Tez savunma sınavına ne zaman girilebilir?

Yüksek lisans öğrencileri 21 ulusal kredi ve 120 AKTS kredisini, doktora öğrencileri ise 21 ulusal kredi ve 240 AKTS kredisi ile 3 tez izleme komitesini başarılı olarak tamamladıktan sonra tez savunma sınavına girmeye hakkı kazanırlar. Öğrenciler, azami süreleri dolmadan önce Karabük Üniversitesi Lisansüstü Akademik Süreçler Takvimi’nde belirtilen son tarihe kadar tez savunma sınavına girmelidirler.

Soru 7: Ders alım zamanı nereden öğrenilebilir?

Ders alma haftası tarihleri, Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün web sayfasında yer alan Akademik Takvim’den öğrenilebilir.

Soru 8: İkinci danışman ataması ne zaman yapılabilir?

Yüksek lisans öğrencileri, tez bildirim formlarını Anabilim Dalı Başkanlığı üzerinden Enstitüye gönderip Enstitü Yönetim Kurulunca tez konularının belirleme kararlarının alınmasından sonra, doktora öğrencileri ise tez önerisi savunma (TÖS) sınavlarına girip Enstitü Yönetim Kurulunca tez önerisi savunma sınav sonuçlarının başarılı olduğuna ilişkin kararları alındıktan sonra ikinci danışmanlarının atanması için “UNİKA-FRM-0088 İkinci Danışman Atanması Talep Formu”nu doldurup Anabilim Dalı Başkanlığı’na teslim ederek talepte bulunabilirler.

Soru 9: Doktora Yeterlik sınavına ne zaman girilebilir?

Derslerini ve seminerini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, bir sonraki dönem Doktora Yeterlik derslerini almış olmak koşuluyla doktora yeterlik sınavına girebilir. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler ise en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir.

Soru 10: Tez izleme komitesi ne zaman oluşturulmalı?

Doktora Yeterlik sınavı başarı ile tamamlandıktan sonra, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile en geç bir ay içinde UNİKA-FRM-0071 Doktora Tez İzleme Komitesi Atama Formu doldurularak tez izleme komitesi oluşturulmalıdır.

Soru 11: Doktora programı öğrencisi Tez Öneri Savunma (TÖS) sınavına ne zaman girebilir?

Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenciler, en geç altı ay içinde, Tez Öneri Savunma sınavına girmelidir (Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 12-3). İlgili öğrenciler, tez öneri savunma sınav tarihinden en geç 15 gün önce UNİKA-FRM-0072 Tez Önerisi Savunma Sınav Tarihi Bildirim Formu’nu doldurarak anabilim/anasanat dalı başkanlığına teslim etmelidir.

Soru 12: Tezli yüksek lisans programından tezsiz yüksek lisans programına geçiş yapılabilir mi?

Tezli yüksek lisans programında öğrenci iken, tezsiz yüksek lisans programına geçmek isteyen adaylar ders döneminin sonunda UNİKA-FRM-0095 Öğrenci Genel Dilekçe Formu’nu doldurarak anabilim/anasanat dalı başkanlıklarına başvurmaları halinde anabilim dalı kurulunun olumlu görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile tezsiz yüksek lisans programına geçebilir. Bu şeklide tezsiz yüksek lisans programına geçen öğrenci tezsiz yüksek lisans mezuniyet için gerekli şartları sağlamak zorundadır. İlgili şartların sağlanabilmesi için bir yarıyıl süre verilir (Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 12-3).

Soru 13: Özel öğrenci statüsünde veya daha önceki lisansüstü programlarda alınmış olan dersleri saydırmak için nasıl bir yol izlenmelidir?

Özel öğrenci statüsünde veya daha önceki lisansüstü programlarda alınıp başarılı olunan derslerin kaydolunan programda saydırılabilmesi için ders saydırma talebine ilişkin dilekçe hazırlanıp, ilgili derslere ait onaylı not belgesi ve ders içeriği eklenerek ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığına başvuru yapılmalıdır.

Soru 14: Lisansüstü eğitiminde toplamda kaç dönem kayıt dondurulabilir?

Lisansüstü eğitiminde en fazla 2 dönem kayıt dondurulabilir. Kayıt dondurmak isteyen öğrenciler danışmanının onayı ile UNİKA-FRM-0095 Öğrenci Genel Dilekçe Formu’nu doldurarak başvuru yapmalıdır.

Soru 15: Tez savunma sınavından sonra tez teslimi ne zaman yapılmalı?

Tez sınavında başarılı bulunan öğrenciler, sınav tarihinden itibaren bir ay içinde tez yazım kuralları yönünden kontrollerinin sağlanması için tezkontrol@karabuk.edu.tr adresine tezini göndermelidir. UNİKA-FRM-0095 Öğrenci Genel Dilekçe Formu doldurularak talepte bulunulması halinde Enstitü Yönetim Kurulu tezin teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir.

Soru 16: Tez onay sayfası ıslak imzalı olmak zorunda mıdır?

Tez onay sayfası ıslak imzalı olarak teslim edilmelidir. Eğer tez savunma sınavı yarı çevrim içi/çevrimiçi olarak gerçekleştirildiyse Karabük Üniversitesi akademik personeli dışındaki jüri üyelerinin imzası yerine çevrimiçi notu düşülerek evrak teslim edilmelidir.